Scheiner Júlia a L'Archéban

Kép
A Francia Intézet udvarán készült a kép. Nem emlékszem, ki áll mellettem. Balról az első Spielman Mihály [A marosvásárhelyi Teleki-Bolyai könyvtár történész könyvtárosa, jelenleg igazgatója, írói álneve Sebestyén Mihály. -- A szerk.] anyjának a testvére, őt is Jucinak hívták, Sebestyén Jucinak. Ő zsidó volt. Az első jobb oldali leány Kertész Kati, nem volt marosvásárhelyi, bennlakó volt. Ő nem volt zsidó. 
 
Volt egy ismerősünk, aki járt a Francia Intézetbe, a L'Archéba [Egy Franciaországból származó nő román férfihoz ment feleségül, Marosvásárhelyen telepedett le, és alapított egy francia intézetet. -- A szerk.], és apámék mindenképp akarták, hogy menjek oda. Én eleinte nagyon sírtam, nem akartam az istennek sem, mert az Unireában megvoltak a barátnőim, de aztán nagyon megszerettem az Intézetet is. 
 
A tisztviselőtelepen volt a Francia Intézet. Volt egy tanárnő, mademoiselle Breton, a másikra nem emlékszem, hogy hívták. Mindent franciául tanultunk, csak a német nyelvet tanultuk még. Azt hiszem, három román tanuló is volt, kereskedők gyerekei, a többi főként magyar és zsidó volt. Nagyon jól tanultam. Rendes tananyag volt, mindent tanultunk, de csak francia nyelven. S azonkívül tanultunk németet. Két évet jártam ebbe a Francia Intézetbe. A második év végén lejött a francia konzul Bukarestből, és két kitüntetést adott, az egyik az enyém volt. Nagyon szerettem a Francia Intézetben. 
 
Közben már nyolcéves koromtól jártam zenedébe, a Konzervatóriumba, zongorázni tanultam. Én a zongorázásnak akartam az életemet szentelni, mert tehetséges voltam, de rövidek voltak az ujjaim. Kétszer annyit gyakoroltam, mint más. Tizennégy éves volt a konzervatórium, és én tizenkét évet csináltam belőle. Hetedik és nyolcadik év között mondta a tanárnőm, hogy "Juci, egy évet muszáj rászánni az ujjnyújtásra". Aztán zongoraórákat is adtam 1935--1938 között, két-három tanítványom volt. Apuka nem engedte, hogy több tanítványom legyen, csak éppen azt akarta, hogy megtanuljam, milyen nehéz pénz keresni.
 

Photo donated by

Júlia Scheiner

More photos from this interviewee

Loading ...